Cum ne pregătim noi pentru momentul: Timișoara Capitală Europeană a Culturii în 2021

Cum ne pregătim noi pentru momentul: Timișoara Capitală Europeană a Culturii în 2021

E toamnă, 2016. Timişoara este desemnată Capitala Europeană a Culturii în 2021. Urmează felicitările, îmbrăţişările şi confirmarea că toate eforturile depuse au dat roade. În primele rânduri, localnicii şi oamenii frumoşi implicaţi în proiecte. Toţi au convingerea aia că da, se poate, că Timişoara este pregătită pentru “marea transformare”.

O transformare care a început de fapt de ceva timp, care se va continua şi se va desăvârşi în 2021. Acesta e singurul drum de urmat, nu de alta, dar de acum toţi ochii vor fi aţintiţi asupra Timisoarei. Capitala Europeană a Culturii e o distincţie frumoasă, dar tare grea dacă ne gândim că aici vor veni turişti din toată lumea, în număr mult mai mare decât până acum, iar toţi se vor aştepta să viziteze locuri interesante, să cunoască oameni noi şi să participe la cât mai multe evenimente asociate culturii.

Obiective îndeplinite şi astăzi, într-o oarecare măsură, vor spune unii! Adevărat, însă ştacheta trebuie să urce mult mai mult!

De la menestrelii de pe străduţele înguste şi edificiile istorice până la manifestările inedite ale studenţilor de la Arte

E toamnă, 2017. Piaţa Unirii e încă vibrantă. Terasele aproape pline, menestrelul de la colţul străduţei înguste îşi cântă cuminte melodiile folk, iar peste toate tronează impunător Palatul Baroc, Catedrala Romano-Catolică şi Catedrala Sârb-Ortodoxă.

Pe o străduţă laterală un nor captiv îşi spune povestea tuturor celor care rezonează cu manifestările studenţilor de la Arte. Mai jos, câţiva pomi artizanali, realizaţi din materiale plastice continuă misterul.

Înaintezi către Piaţa Libertăţii. Între cele două pieţe, în faţa unei cafenele chic un adolescent îşi exersează talentul la chitara electrică. După “Mai rămâi puţin, te rog!” al chitarei ceva mai vechi din Unirii începe un “We will rock you” ce animă atmosfera.

Ajuns în Piaţa Libertăţii sunetele se mai estompează de la zgomotul tramvaiului. Câteva pâlcuri de turişti admiră Comenduirea Garnizoanei, fosta Cancelarie de Război, Primăria Veche sau Cazinoul Militar.

Ultima dintre cele trei, Piaţa Victoriei, prezintă un simbol al oraşului: Catedrala Mitropolitană ce aminteşte de fiecare dată că aici, în 1989 începea Revoluţia Română, iar pe 20 decembrie, Timişoara devenea primul oraş liber din România.

În faţa Palatului Culturii care astăzi găzduieşte Opera şi Teatrul Naţional Timişoara, copiii aleargă nestingheriţi demonstrând, parcă, că nimic nu a fost în van.

Trecând la pas printre toate acestea îţi spui că da, Timişoara chiar merită să fie Capitala Europeană a Culturii.

Timisoara City Marathon – un alt pas înainte către titlul de Capitală Europeană a Culturii

E octombrie, 2017.  S-a făcut deja un an de când Timişoara afla că va avea o misiune grea peste doar câţiva ani. Nu contează! Pe lângă clădirile, pieţele şi simbolurile oraşului, pregătirile de tot felul continuă!

Pentru că dezvoltarea Timișoarei nu a început în acea toamnă din 2016 şi nu se va termina odată cu 2021, iar toate evenimentele pregătite aici vin să confirme asta.

Tocmai de aceea, Alergotura completează lista de evenimente cu Timisoara City Marathon. O competiţie ce îşi va avea ediţia pilot pe 29 octombrie 2017 şi care aşteaptă la start aproximativ 1000 de participanţi din România şi străinătate.

Elementul nou e tocmai felul în care organizatorii au gândit integrarea unui eveniment sportiv în contextul cultural al Timişoarei. Zis şi făcut, aşa că tema aleasă pentru maratonul din acest an este una cu încărcătură istorică: “Descălecatul lui Eugeniu de Savoya în Cetatea Timişoarei”.

O “găselniţă” cel puţin interesantă pentru a îmbina cele două elemente, sportul şi istoria, mai ales că toate probele sunt reinterpretate astfel încât concurenţii să fie, cumva, şi integraţi în poveste.

Pe lângă asta, însă, Timisoara City Marathon este un eveniment important, la care merită să participi pentru că îşi propune să îi aducă laolaltă pe toţi iubitorii sportului, dar şi ai oraşului Timişoara. Fie ca o iubesc deja, fie că vor să o descopere, la start sunt aşteptaţi alergători din toată lumea.

Pentru că, de acum înainte, Timişoara nu mai e un simplu loc din România, ci un oraş care în 2021 va fi reprezentatul țării în cultura europeană.

Dacă vrei să faci şi tu parte din acest eveniment-competiţie, să îţi testezi limitele, să te distrezi şi să îţi faci noi prieteni în timp ce, bineînţeles, afli lucruri noi şi interesante despre Timişoara, înscrie-te aici http://www.timisoaracitymarathon.ro/curse/ sau fii la curent cu ultimele noutăţi pe pagina de Facebook a evenimentului https://www.facebook.com/TimisoaraCityMarathon/

facebook
vimeo