Aprecierea spațiului în care trăim vine la pachet cu recunoașterea istoriei și a miturilor locale. De câte ori nu am trecut cu mașina prin localități a căror istorie sau detalii ne vor rămâne pentru totdeauna necunoscute? Prin turele de alergare, încercăm să ne întoarcem atenția asupra detaliilor, pentru a nu uita că lucrurile de lângă noi pot avea mai multă semnificație decât ne putem imagina la o privire superficială. Și tocmai asta e frumos în alergare: atenția și focusul pe detalii de spațiu.
În 12 octombrie, alergătorii Alergotura care au parcurs cei 10, 5 kilometri pe digul Timișului, au avut ocazia nu numai să se bucure de o vreme superbă de toamnă caldă, dar au și contribuit la igienizarea naturii de pe malul râului. Pentru că un turism responsabil înseamnă să îți amintești de spațiul pe care îl ocupi, într-o perioadă în care acțiunea fiecăruia dintre noi contează. Iată o chemare către ecologizare, care a îmbinat sportul cu dorința de a apreciere a naturii.
Și pentru că tura de cultură înseamnă atât natură cât și istorie, alergătorii au avut ocazia să descopere o istorie mai puțin cunoscută a zonei din apropierea orașului, atât la Muzeul Banatului, cât și la Parța. Iată cum poți descoperi la 15 kilometri de Timișoara o așezarea neolitică care găzduiește un edificiu de cult de mari dimensiuni. Tell-urile din sanctuarul de la Parța ascund un altar care povestește despre ritualurile care erau practicate în acest loc, îmbinând istoria cu mitologia. Un pas mic în alergare, un pas mare în redescoperirea miturilor și mitologiilor locale. Ce mai, o tură completă!
Și pentru că mitologia este legată de sacru, alergătorii au vizitat și biserica ortodoxă de lemn de la Cebza, monument istoric datat din 1758. Și iată cum mitul și adevărul, idolii și divinitățile se întrepătrund într-un spațiu aparent modest, dar plin de semnificații, la câțiva kilometri de Timișoara. Merită să alergi după cunoaștere!
Pentru pasionații acestor ture de cultură, Alergotura propune încă două trasee pentru final de an: Traseul Kurganelor din zona Igriș – Sânpetru Mare și CHAAK – Cetatea uitată din zona Ciacova – Pădurea Macedonia. Traseul Kurganelor va avea loc între 2-3 noiembrie 2019, cu vizită la tumulii de la Sânpetru Mare și situl arheologic Mânăstirea Cisterciană de la Igriș, urmând ca CHAAK, ultima tură din acest an, să aibă loc pe 30 Noiembrie 2019, cu vizită la cula Ciacova și aria de protecție specială Pădurea Macedonia.
Dacă vrei să urmărești în imagini traseul și activitățile de ecologizare de la Parța, dar și pentru a-ți face poftă de următoarele ture de cultură, accesează pozele din pagina de Facebook a evenimentului aici și trimite un mail pentru mai multe informații despre viitoarele ture.