Beneficiile alergării: sănătate, veselie, minus 10 kg, competiții. Află cum a reușit Luci Herta de la Cluj!

Beneficiile alergării: sănătate, veselie, minus 10 kg, competiții. Află cum a reușit Luci Herta de la Cluj!

luci-herta
Schimbările apar în viață pentru că suntem provocați de anumite împrejurări sau pentru că dorim noi o schimare și ne oferim o provocare. Luci Herta, din Cluj, ne recomandă să fim noi cei care controlăm schimbările și provocările. Are 50 de ani, două fete de care este mândră, o profesie care o face fericită pentru că și-a dorit-o din copilărie (este asistentă medicală), pe care a completat-o cu o specializare în Comunicare și Relații Publice. La 45 de ani a fost nevoită să-și schimbe obiceiurile. Efortul ei o face astăzi sănătoasă, veselă, mai frumoasă, competitivă cu ea însăși. Mișcarea, în special alergarea, au ajutat-o să depășească provocările vieții.

Ai fost tot timpul o fire sportivă?

Nu, nu aveam obiceiul să fac sport. Chiar credeam despre mine că nu am asemenea  calități. Am avut câteva perioade în viață în care am făcut aerobic.

De ce ai început să faci mișcare?

Pe la 45 de ani viața mi-a dat ceva provocări legate de sănătate. Soluția pentru mine era să nu mă îngraș și să fac sport. Să-mi păstrez sănătatea a fost motivația mea să fac mișcare. Și am învățat un lucru: Dumnezeu îți dă sănătate, dar e responsabilitatea ta să ai grijă de ea. O dată cu problemele, am început să caut informații, să citesc, să găsesc ce e mai bine pentru mine. După o vreme am găsit. Am dat de blogul lui Cătălin Petru, am găsit articole care m-au inspirat, care m-au motivat. Mi-a încolțit în cap gândul că în viața asta voi participa și eu la un maraton. Eram “invidioasă” pe voi că alergați împreună, că vă întâlniți, îmi doream și eu asta. Și, pentru că cine caută găsește, Dumnezeu mi l-a scos în cale pe Horațiu Morar, de la Runners Club, care ne încurajează, ne îndrumă, ne ajută. Miercurea ne întâlnim la alergarea de grup, ne încurajăm, ne facem poze, e extraordinar spiritul grupului. Sunt o mina de oameni si fiecare isi aduce contributia: Horatiu cu programele, Doru cu locatia pentru alergatura de miercuri, ceilalti cu sfaturi si incurajari.

Ce dificultăți ai întâmpinat și cum le-ai depășit?

La începutul lui 2012 am început o “dietă” care presupunea 5 zile de spor pe săptămână. Am început să merg la sală. Era greu. La prima ședință nu am fost în stare să merg pe bandă tot programul. Dar mi-am propus obiective mici, de la o ședință la alta, și m-am ținut de ele. E ușor să depășești orice dificultate, dacă ai un scop, o țintă.

Alaturi de antrenorul Vasile Demeter si prietena Lia

Cât sport faci acum? Cât alergi?

Am reușit în ultimul timp să alerg și 8 km. Împreună cu Horațiu am început un antrenament pentru 14 săptămâni. Mă pregătesc pentru maratonul de la Cluj. O să particip la ștafeta de 10 km. Alerg cât pot de des, dar cel puțin o dată pe săptămână, în Parcul Central. E frumos: sunt copaci, păsări, copii, oameni drăguți, seara e frumos iluminat. Sportul a adus in viata mea  persoane deosebite , doua prietene bune mi l-au recomandat pe Vasile Demeter care in  anul 2012 a fost antrenorul anului la WORLD CLASS, este antrenorul care mi-e mi-a dat incredere si …aripi, acolo am cunoscut-o pe Lia, care m-a motivat si m-a incurajat, ea m-a dus la Horatiu si sirul abia acuma incepe… o sa cunosc si alti oameni frumosi.

Cum ți s-au schimbat obiceiurile alimentare?

Mi-am schimbat stilul de viață.  Am slăbit 10 kg, cu ajutorul dr  Liviu Deacu cu programul Sveltness care presupune 5 zile/ saptamina  sport  si un regim echilibrat. Mănânc la ore fixe, nu ciugulesc între mese, beau doi litri de apă, mai puțină carne și mai multe legume și fructe.

Cu 10 kg in plus Ce efecte a avut sportul?

O stare extraordinară de bine. Analizele sunt super! Colesterolul, care era în creștere constantă în ultimii ani, e acum normal. Dorm foarte bine. Sunt foarte bine cu mine. Și am poftă de viață!

 Ai fost la competiții? Care a fost cea mai mare provocare?

Am fost la crosul companiilor (5 km) și apoi la Crosul de noapte (3,6 km). Rezultate? Am fost într-o competiție cu mine. Provocarea era să termin cursa. Și am reușit.

De ce mergi la competiții?

Ca să ies din zona de confort, să-mi depășesc limitele, să am provocări.

Dacă ar fi sa analizezi felul tău de a fi înainte de a începe alergarea și felul în care ești acum, ce schimbări sunt?

Sunt mai veselă și mai încrezătoare în forțele proprii.

Ce le-ai spune celor care își doresc să se apuce de sport dar tot amână momentul?

Dacă nu-și creează singuri provocări, viața sigur o va face. Mă refer în primul rând la sănătate. Să anticipeze și să facă ei primul pas. Vor avea controlul în orice moment.

Luci Herta este un exemplu de succes pentru toți cei care cred că nu vor reuși să facă sport. Și-a depășit propriile obstacole și acum îi încurajează și pe alții. Grupul celor din Runners Club, de la Cluj, le oferă suport tuturor celor care au nevoie de îndrumări pentru sănătate, slăbire și de ce nu pentru rezultate mai bune la competiții.

Clubul nostru le oferă suport și îi încurajează pe începători să-și depășească obstacolele proprii. Te așteptăm la turele noastre ca să devii și tu un exemplu de succes! 🙂 Programul e aici.

23.09.2012 primul crospoze noi 129

facebook
vimeo