Cum sa respir iarna in alergare? Sfaturi, aer rece, mituri despre respiratie, alerg, deci mi-e bine

Cum sa respir iarna in alergare? Sfaturi, aer rece, mituri despre respiratie, alerg, deci mi-e bine

Alergarea pe timp de iarnă are chiar mai multe avantaje decât atunci când afară sunt multe grade cu plus. Mișcarea în aer liber când e frig crește cu 12% consumul de calorii, iar corpul consumă cu 32 % mai multă grăsime în timp ce menține căldura corpului. Cu toate acestea mulți renunță la alergare de teamă că vor răci sau vor avea probleme cu plămânii din cauza aerului rece.

În cazul în care atunci când alergi iarna simți că aerul rece îți “arde” plămâni poți purta un guler ușor, nek warmer, care va face aerul mult mai respirabil. Gulerul va păstra și căldura, dar și vaporii de aer pe care-i expiri, astfel că în timpul inspirației, vei simți aerul mai umed și călduț, suficient de confortabil pentru a-ți proteja plămânii. Partea bună cu acest accesoriu de jogging este că-l poți lăsa jos, să-l porți doar ca pe un guler, sau poate fi pus peste gură și nas. Modelele speciale de alergare le poți mânui ușor, iar dacă îți este prea cald le poți pune în buzunar.

Accesorii de iarnă pentru alergare, care acoperă fața

O altă variantă de accesoriu pentru alergarea pe timp de iarnă sunt modelele balaclava (cagula), care acoperă capul, urechile, gura și nasul. Foarte utile când temperaturile sunt joase, pot părea însă ușor ciudate. Dacă prin zona în care alergați sunt echipaje de poliție, n-ar fi rău să le spuneți ce faceți pe-acolo și că alergați de plăcere, nu pentru că ați fi vizitat vreo bancă înainte :).

Alergarea pe timp de iarnă poate fi confortabilă și fără echipamentul standard. O soluție ca să nu vă explodeze plămânii, ar fi să alergați într-un ritm mai lent astfel încât să nu simțiți nevoia de foarte mult aer. Am spus deja că oricum alergarea pe timp de iarnă crește consumul de energie din corp, așadar putem alerga mai încet ca să putem respira mai ușor.

E foarte important să respirăm pe gură, pentru a inhala suficient oxigen. Ca să nu vi se răcească gura instant și să simțiți aerul rece până în călcâie, e recomandat să țineți buzele ușor întredeschise. În această situație cantitatea de aer inhalată crește progresiv și este timp suficient pentru a-l încălzi înainte să ajungă în plămâni. Expresia feței pentru aceastp tehnică de respitație e cunoscută cu numele de “pește mort” în sensul că maxilarele sunt relaxate, iar buzele sunt ușor întredeschise.

Dacă la prima lectură vi se pare complicat, în practică vă garantăm că o să găsiți utilitatea celor spuse mai sus. Și ca să vedeți cum facem noi, vă invităm la una dintre turele noastre. Află locațiile și programul aici!

Și, ca să nu spui că încercăm să facem reclamă ca la televizor, pe netestate și pe neștiute, uite demonstrația că noi alergăm și iarna! La acest link ne vezi pe noi acum aproape un an!
Pentru sfaturi despre cum sa ne echipam iarna, vezi si articolul de la acest link.

facebook
vimeo