Credeți că la începuturi, vânătorii stăteau iarna în peșteri pe lângă foc și mâncau fructe și legume uscate? Alergau și iarna, prin vânt și zăpadă, ca să-și procure hrana. Și își păstrau și trupul antrenat și întărit, reușind să-și mențină randamentul la vânătoare și sănătatea. Concluzie: putem și chiar e recomandat să alergăm și iarna, să ne folosim picioarele pentru ce au fost ele proiectate. Dumnezeu a facut să găsim astăzi vânatul si friptura la supermarket, dar cu starea de bine și cu sănătatea ce facem, mergem la farmacie? Vă recomandăm să uitați de pilule împotriva răcelilor și gripei și să apelați la varianta gratuită: întărirea sistemului imunitar prin mișcare. Iata la acest link, ce exemplu dadeam noi in februarie 2012. 🙂
Dacă am reușit cu motivația, trecem la câteva sfaturi pentru o alergare confortabilă în sezonul rece. Alergătorii cu experiență spun că este important echipamentul.
Pe scurt: iarna alergăm cu căciulă pe cap și mănuși, în pantalon mulat gen iegăr de iarna (exemplu), într-un tricou peste care avem o bluză ușor largă pe corp (aerul dintre cele două straturi are efect termoizolator, exemplu) și încă o bluză/geaca din material rezistent la umezeală. După 15 minute de alergare, corpul se simte ca și cum afară ar fi cu 10 – 15 grade Celsius mai cald. Așadar, prea multe haine vor îngreuna alergarea. Fiecare organism e diferit. Testati cateva alergari, si veti vedea in timp, care va sunt nevoile.
Începem cu extremitățile, zone prin care se pierde multă căldură și pe unde ne poate cotropi frigul: capul și mâinile. Pentru cap, pe unde se poate pierde până la 40% din căldura corpului, sunt recomandate căciuli ușoare, din material sintetic, de exemplu gen “flece”, pentru că nu păstrează umezeală. Nu renunțați la alergare pentru că nu aveți nu știu ce căciulă, care aleargă singură 🙂 renunțați la răsfățuri inutile și puneți pe cap orice fes aveți prin casă. Și pentru doamne și domnișoare, dar și domnii care vor să-și protejeze pielea, e recomandat să folosească strugurel hidratant pentru buze și o cremă hidratantă pentru față.
Pentru mâini, sunt foarte bune mănușile fără degete dacă sunt sub 0 grade Celsius. O altă variantă recomandată sunt mănușile cu un singur deget. Important e să aveți mâinile acoperite pentru că e zona prin care se poate pierde până la 30% din căldura corpului.
Ce facem cu picioarele: șosete din material sintetic preferabil, care nu păstrează umezeala. Dacă afară e uscat, merg perfect și adidașii clasici, preferabil cu cat mai putine gaurele in material. De credeti ca alergati mai mult de o ora, pe zăpadă, umezeală și gheață, sunt recomadați trail running shoes, care au rezistență la apă.
Echipamentul pentru picioare e simplu, pentru că e zona cea mai puternică a corpului, care se încălzește repede. Puteți purta colanți sintetici, gen iegăr, de preferat de culoare închisă, iar în zilele cu multe grade minus sau pentru cei mai friguroși puteți lua peste pantaloni cu protecție la vânt.
Pentru partea de sus a corpului, cel mai bine e să vă echipați în straturi: primul pe piele să fie un tricou sau maieu subțire și mulat, al doilea mai lărguț – un polar, bluză “flece” – iar al treilea strat o bluză din material rezistent la apă care ar fi bine să aibă și însemne reflectorizante. E bine să fiți ușor de observat mai ales dacă alergați în zone unde circulă mașini, bicicliști.
Ce e important de știut pentru echipamentul de iarnă: uitați de bumbac! E un material care păstrează umezeală, vă îngreunează corpul, iar când se răcește… e groaznic. În magazinele cu articole sportive există echipamente din materiale ușoare, care păstrează căldura și lasă corpul să respire.
Noi dăm ture prin oraș și iarna. Rezultate? Cei mai mulți din Alergotură spun că nu au mai răcit, deși înainte erau abonați la 2 – 3 viroze pe sezon, se simt la fel de plini de energie ca în celelalte anotimpuri.
Nu te copleșește ideea că prejudecățile despre frig te vor condamna să stai închis în casă? Hai cu noi și o să descoperi pe pielea ta că ce spunem e adevărat.
Alte recomandări pentru alergarea pe timp de iarnă mai găsiți și la Gabriel Solomon!